?
Inloggen

Golfregels

Nieuwe golfregels van 2019

Het is u hopelijk niet ontgaan, vanaf 2019 gaan wereldwijd nieuwe golfregels gelden. Het gaat hierbij om modernisering met het doel de regels toegankelijker en consistenter te maken en de speelsnelheid te bevorderen. De NGF besteedt ook aandacht aan de nieuwe regels op golf.nl. De 25 belangrijkste veranderingen zijn door de NGF samengevat in  dit document: 25 belangrijkste veranderingen (pdf, wordt wellicht gedownload en niet geopend). De veranderingen worden ook met YouTube filmpjes geïllustreerd op golf.nl

Meer informatie is ook te vinden op R&A site. De R&A heeft op Facebook een leuke animatie gemaakt van 20 veranderingen, zie https://www.facebook.com/randagolfuk/videos/624403414624467/.

De Regel- en Handicapcommissie zal begin 2019 enkele regelbijeenkomsten organiseren over de nieuwe regels, zie Regelbijeenkomsten. Wij zullen ook geleidelijk aan de informatie op de site bijwerken.

 

 

Golfregels 2016-2018

De basisregel van golf is(en blijft, ook met de 2019 regels)

Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot do either, do what is fair. But to do what is fair, you need to know the Rules of Golf.”

De feitelijke golfregels worden elke vier jaar vastgesteld door the R&A in St. Andrews in samenwerking met de Amerikaanse USGA. De golfregels worden in Nederland uitgegeven door de NGF, zie Nederlanse golfregels en de bijbehorende  etiquette. Het is goed gebruik een up-to-date exemplaar van het handzame Golfregel boekje in uw tas te hebben. Via de index kan het makkelijk worden geraadpleegd. Een ander handige gids voor in de tas is Golfregels kort uitgelegd.

De golfregels beginnen met de etiquette. De etiquette gaat over veiligheid in de baan, een normaal speeltempo, zorg voor de golfbaan en sociaal gedrag. De etiquette is samen te vatten in een paar korte zinnen:

  • Hou rekening met de veiligheid van anderen (sla niet af als je anderen kunt raken, roep 'fore' als een bal per ongeluk de verkeerde kant op gaat, etc.).
  • Zorg ervoor dat je andere spelers niet ophoudt (speel een provisionele bal als je bal misschien verloren is, zet je tas aan de goede kant van de green, etc.)
  • Repareer pitchmarks, hark bunkers aan en leg plaggen terug en stamp ze aan.

De belangrijkste etiquette-voorschriften staan op deze illustratie van de NGF. Voor tips en verdere toelichting, lees hier.

De huidige golfregels gelden vanaf 2016. De bijbehorende Decisions on the Rules of Golf geven de interpretatie en 'jurisprudentie' van de golfregels. Deze Decisions worden elke twee jaar vastgesteld en gepubliceerd door de R&A and de USGA.. De Decisions zijn ook online te raadplegen op de R&A website.The R&A heeft een goede Rules of Golf app ontwikkeld evenalsk een Decisions App, beiden te downloaden via http://apps.randa.org/. Daarmee heeft u de golfregels op de smartphone beschikbaar.

Om uw regelkennis te toetsen zijn allerlei quizzen beschikbaar, zie oa golf.nl of De Golfacademie, en de Engelstalige R&A rules quiz. Informatieve Engelstalige blogs over de golfregels zijn http://lindamillergolf.blogspot.nl/ , http://www.barryrhodes.com/ of http://golfrules.com/.

De R&Hcie probeert via stukjes in het clubblad de regels te illustreren, zie ook het digitale archief van het clubblad.Uiteraard kunnen we ook uw vragen beantwoorden, of bij voldoende belangstelling (praktijk) regelavonden organiseren. U kunt uw regelvragen e-mailen naar regelenhandicapcommissie @ gcrijkvanmargraten.nl.

Op bijna elk baan zijn er plaatselijke regels die de regels aanpassen aan de plaatselijke omstandigheden. Deze regels worden in overleg tussen Het Rijk van Margraten en de R&Hcie vastgesteld. De plaatselijke regels van het Rijk van Margraten worden op de scorekaart of op een losse kaart, en op publicatieborden weergegeven, maar zijn ook beschikbaar bij de baaninformatie. Eventuele tijdelijke plaatselijke regels worden bij de baan aangekondigd.